Cuma, Ekim 11, 2024
   
Text Size

Yurtdışı Gezilerim

Iran Seyahati

Üst Kategori: Seyahatlerim

Arkadaşlar internet imkanım kısıtlı olduğu için ancak parça parça yazıyı tamamlayabiliyorum.

 

Iran hakkında biraz ansiklopedik bilgi vereyim


Para Birimi: Devlet işlerinde para birimi Rial fakat halk Rial yerine Tümen birimini kullanıyor. Örneğin 100.000 Rial fiyat etiketi olan bir ürün 10.000 tümen yani bir 0 siliniyor. Buna alışmak biraz zaman alıyor.
Konuşulan Diller: Ülkenin ana dili farsça fakat 40 milyona yakın Azeri yaşadığından dolayı Azerice ikinci ana dil sayılabilir. İngilizce bilen insan sayısı oranlama yapıldığında Türkiye’den fazladır.
Uçuş Süresi: 3 saat 10 dakika
Saat Farkı: 30 dakika ileri.
İklim-Sıcaklık: Iran çok geniş bir coğrafya olduğundan iklim bilgisini 3 bölge olarak incelemek gerekiyor. Ülkenin kuzeyi tam olarak dört mevsimi yaşıyor ve Karadeniz-Marmara bölgesine benzer bir iklim var. Orta kesimlerde karasal iklim hakim. Güney kesimlerde ise çöl iklimi hakim.
Sağlık ile ilgili Detaylar: Genel bir sağlık problemi yoktur.
Giyim: Gidilecek bölgeye göre kıyafet seçimi değişiklik gösterebilir. Yaz aylarında günlük ince kıyafetler giyilebilir. Kış aylarında kalın manto veya sezonluk montlar giyilebilir
Din: Resmi Din Şii İslam’dır.
Nüfus: 77.176.930 yaklaşık olarak
Voltaj Düzeyi: 220 Volt.
Bahşiş: Bahşiş miktarı size bağlıdır. Beğenilerinize göre % 5 -10 Bahşiş bırakabilirsiniz. Telefon kodu: +98
Voltaj Düzeyi: 220 Volt.
Bahşiş: Bahşiş miktarı size bağlıdır. Beğenilerinize göre % 5 -10 Bahşiş bırakabilirsiniz.  Vize durumu: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istenmiyor.


Meşhed


Iran seyahatime ilk olarak ülkenin kuzey bölgesinde yer alan, Horasan bölgesinin merkezi ve İran’ın 2. Büyük şehri olan Meşhed şehrinden başladım. Meşhed ismi (Meşhed-i mukaddes) yani kutsal şehir demektir. Meşhed tam olarak bir inanç merkezi, burada Şii inancına göre Hz. Ali’nin soyundan gelen 12 imamdan sekizincisi olan İmam Rıza’nın türbesi bulunmaktadır. Meşhedin önemi 16. Yüzyılda Safavi devletinin kurulmasından sonra artmıştır. Bu tarihten önce yalnızca kutsal bir ziyaret yeri olan türbe, Safavi devletinin Şii inancını benimsemesinden sonra önem kazanmıştır. Türbe şehrin kalbi durumunda, her yıl yaklaşık 20 milyon insan tarafından ziyaret edilen bu türbeye gelenler bir Fatiha okuyup dönmek için gelmiyorlar.  Buraya gelen bir Şii yarı hacı olmuş sayılıyor ve ismin sonuna “meşhedi” ekleniyor. Tabi Şiiler aynı zamanda Mekke ye hacı olmak için gidiyorlar. Meşhed de sokaklarda yürürken ıraktan, yemenden, saudi arabistandan, hindistandan ve pakistandan gelen birçok Şii göreceksiniz. Şehirdeki esnafın çoğu Arapça dilini iyi biliyor. Bunun dışında şehirde ciddi bir Azeri nüfusu var dolayısı ile esnaf ile Türkçe anlaşabilirsiniz.

Tayland

Üst Kategori: Seyahatlerim Kategori: Yurtdışı Gezilerim

Tayland Hakkında biraz bilgi vereyim

Para Birimi: Baht
Konuşulan Diller: Resmi dil Tai'cadır.Çince ve İngilizce genelde anlaşılır.
Uçuş Süresi: 9 saat.
Saat Farkı: 4 saat ileri.
İklim-Sıcaklık: Ülkede sıcak ve nemli Muson iklimi hakimdir. Bangkok'ta yıllık ortalama sıcaklık 25-30 C º kadardır. Hava durumu üç ana döneme ayrılıştır: Haziran-Ekim: Tropik Yağmurlar Kasım-Şubat: Serin. Mart-Mayıs: Sıcak
Sağlık ile ilgili Detaylar: Genel bir sağlık problemi yoktur. Musluk suyu içilmez. Dışarıda yediğinizde yemeklerinizin iyi piştiğine dikkat etmenizi öneririz. Ayrıca sıcak ve nemli havayı da dikkate almalısınız.
Giyim: Günlük ince yazlık kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Ancak bazı lüks restoranlar için ceket, kravat gerekebilir.
Ayrıca kutsal yerleri gezerken biraz daha tutucu kıyafetler öneririz.Başınız açık olmalı, kıyafetiniz de muhafazakar(açık kıyafetler ve terlik yasak).
Banka ve Dükkanların Açık Olduğu Saatler:
Bankalar:
Hafta içi her gün 08:30-15:30.
Dükkanlar: Büyük mağazalar 10:00-19:00, diğer dükkanlar 08:00-21:00.
Voltaj Düzeyi: 220 Volt.
KDV: % 10 oranında vergi uygulaması vardır. Ancak vergi iadesi yoktur.
Bahşiş: Bahşiş miktarı size bağlıdır. Beğenilerinize göre % 5 -10 Bahşiş bırakabilirsiniz.

Bu kadar kitap bilgisinden sonra gelelim benim gezime; Televizyonda izlediğim bir belgesel ( Ayna ) programından esinlenerek bu ülkeye gitmeye karar verdim. Çünkü türkiyeden 6 ayı geçmemek şartı ile vize istemiyor, ucuz, güvenli, gezilecek görülecek yeri çok ayrıcada Çekik gözlü kızlardan hoşlanırım :) Türk hava yollarının direk uçuşları var aktarma yapmak istemeyenler için pahallıda olsa direk uçuş en iyisi ben şansıma ucuz bilet bulabildim aktarmasız 9 saat 30 dk'da bangkok/Suvarnamburi havalimanına indim. Eğer Türk hava yolları pahallı ise Türkmenistan hava yolları, Tacikistan Hava yolları gibi şirketlerin de uçuşları var. Benim tatilim 15 gün sürdü. Benim görüşüm taylanda seyahat şirketleriyle gitmeyin çünkü gezilecek görülecek yer çok tur programına bağımlı kalmayın derim öyle çok ingilizce bilmeyede gerek yok çat pat konuşan biri çok rahat seyahat edebilir. Burda gün gün tatilimi anlatayım;

Libya

Üst Kategori: Seyahatlerim Kategori: Yurtdışı Gezilerim

Libya Hakkında biraz ansiklobedik bilgi vereyim.

Para Birimi: Libya Dinarı
Konuşulan Diller: Resmi dil Arapçadır. İngilizce genelde anlaşılır.
Uçuş Süresi: 2 saat 45 dakika
Saat Farkı: Saat farkı yok.
İklim-Sıcaklık: Kıyı boyunca akdeniz iklimi hakimdir. İç bölgelerde kuru çöl iklimi kendini gösterir.
Sağlık ile ilgili Detaylar: Bildiğim kadarı ile genel bir sağlık problemi yok. Musluk suyunu içmeyiniz. Dışarıda yediğinizde yemeklerinizin iyi piştiğine dikkat etmenizi öneririm.
Giyim: Günlük ince yazlık kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Ancak bazı lüks restoranlar için ceket, kravat gerekebilir.
Ayrıca kutsal yerleri gezerken biraz daha tutucu kıyafetler öneririm. Özellikle bayanların dikkatli giyinmesi gerekmektedir.
Banka ve Dükkanların Açık Olduğu Saatler:
Bankalar:
Cuma günü hariç her gün 08:30-15:30.
Dükkanlar: Büyük mağazalar 10:00-19:00, diğer dükkanlar 08:00-21:00.
Voltaj Düzeyi: 220 Volt.
Bahşiş: 1 Dinar kabul gören bir bahşiş.

Libyaya çalışmak için gittiğim için tam anlamı ile bir seyahat yaptığım söylenemez ama burada yeni yeni yatırımlar başladığı için buraya gelecek olan türkler için birkaç önemli hususu anlatmak isterim. Libya hakkında öncelikle internetten pek birşey bulamıyorsunuz. Bulduklarınızla burda olandan farklı en azından ben öyle düşünüyorum. Libyanın geri kalmış bir ülke olduğunu söyleyebilirim bunun nedeni tahmin ettiğiniz gibi rejim. Yalnız yeni yeni yatırımlar başlıyor tahmin ediyorumki 3-5 yıl içinde bu ülke çok gelişicek.

Libya hafta tatili cuma günü olan tek arap ülkesiymiş bunu bende birinden duydum ayrıca dünyada en çok trafik kazasının olduğu 2. ülkeymiş ( 1. ülke cezayir ) bunun üstüne adımı basarım işte libyalılar çok kötü şöförler zaten araçların en yenisinden en eskisine hepsinde vuruklar var kimse arabasını kaportacıya götürmüyor bu ülkede. Sokakta çok lüks araçlarda var çok döküntü araçlarda var. Bu ülkede zengin ile fakir arasında büyük bir uçurum gözlemledim. Zengin çok zengin fakir çok fakir bu ülkede

 

Seyahatlerim

Üst Kategori: Seyahatlerim

Yurtdışı Seyahatlerim

Tayland ( 2008 )

Libya ( 2010 )

Tunus ( 2010 )

Azerbaycan ( 2010 )

Türkmenistan ( 2010 )

Rusya ( 2011 )

Tataristan ( 2011 ) 

 

Yurtiçi Seyahatlerim

Süleymaniye Camii ve Külliyesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

 

Tunus

Kullanıcı Oyu:  / 0
Üst Kategori: Seyahatlerim Kategori: Yurtdışı Gezilerim

Tunus Hakkında biraz bilgi vereyim

Para Birimi: Tunus Dinarı TDN
Konuşulan Diller: Ülkedenin ana dili arapça fakat herkes fransızca konuşabiliyor. Fransızca 2. dil olarak kullanılıyor. Genelde turistik yerlerde ingilizce bilenleri bulabiliyorsunuz.
Uçuş Süresi: 2 saat 40 dk
Saat Farkı: 2 saat geri.
İklim-Sıcaklık: Tunus yazları sıcak kışları ılımlı bir hava etkisindedir, kar don olayları bu ülkede görülmez. Çöl tarafına ( Güney ) gittiğinizde çöl iklimi hakim gündüz çok sıcak gece ve sabah ayaz oluyor.
Sağlık ile ilgili Detaylar: Genel bir sağlık problemi yoktur. Dışarıda yemek yerken iyi piştiğine dikkat etmenizi öneririm.
Giyim: Yaz aylarında günlük ince kıyafetler giyilebilir. Kesinlikle yanınızda akşam ve sabah giymek üzere kalın birşey alınız.
Din: Resmi Din İslamdır.
Nufus: 10.000.000 yaklaşık olarak
Voltaj Düzeyi: 220 Volt.
Bahşiş: Bahşiş miktarı size bağlıdır. Beğenilerinize göre % 5 -10 Bahşiş bırakabilirsiniz.

Bu kadar kitap bilgisinden sonra gelelim benim gezime; İş için gittiğim libyadan tunusa gitmeye karar verdim. Tunus halkı genel olarak türkleri seviyor özellikle müslüman olduğunuzu söylediğinizde size sarılanlar olabilir :) Osmanlının 400 yıl kaldığı ülkede türkçe tek bir kelime konuşulmuyor. Fransızların 75 yıl kaldığı ülkede fransızca bilmeyen yok gibi. Tunusu küçük bir türkiye olarak görebilirsiniz. İnsanı, Çarşıları, Trafiği, Şehirleri ile resmen küçük bir türkiye. Tunusda yaşamak çok zor değil eğer biraz ingilizce biliyorsanız seyahat ederken sıkıntı çekmezsiniz. Özellikle turistik bölgelerde ingilizce bilenlere rastlayabilirsiniz. Taksicilerin bir çoğu ile ingilizce olarak anlaşabilirsiniz. Tunusda taksiler taksimetre ile çalışıyor bu yüzden sizden fazla para alma gibi birşey söz konusu olmuyor. Eğer şehirler arası seyahat ederseniz bence en iyisi treni tercih etmek hem güvenli, ucuz ve daha fazla yer görebiliyorsunuz. Tunus da çok gelişmiş bir tren sistemi var. Tunus petrol geliri çok fazla olmayan bir ülke bu yüzden turizme çok önem veriyor ve turist çekmek için yatırımlar yapıyorlar. Tunusu her yıl yaklaşık 6 milyon turist ziyaret ediyor. Şimdi gün gün tatilimi anlatayım;

 

 

Diğer Makaleler...

  1. Azerbaycan
English French German Italian Portuguese Russian Spanish