Cuma, Ekim 11, 2024
   
Text Size

Tunus

Tunus Hakkında biraz bilgi vereyim

Para Birimi: Tunus Dinarı TDN
Konuşulan Diller: Ülkedenin ana dili arapça fakat herkes fransızca konuşabiliyor. Fransızca 2. dil olarak kullanılıyor. Genelde turistik yerlerde ingilizce bilenleri bulabiliyorsunuz.
Uçuş Süresi: 2 saat 40 dk
Saat Farkı: 2 saat geri.
İklim-Sıcaklık: Tunus yazları sıcak kışları ılımlı bir hava etkisindedir, kar don olayları bu ülkede görülmez. Çöl tarafına ( Güney ) gittiğinizde çöl iklimi hakim gündüz çok sıcak gece ve sabah ayaz oluyor.
Sağlık ile ilgili Detaylar: Genel bir sağlık problemi yoktur. Dışarıda yemek yerken iyi piştiğine dikkat etmenizi öneririm.
Giyim: Yaz aylarında günlük ince kıyafetler giyilebilir. Kesinlikle yanınızda akşam ve sabah giymek üzere kalın birşey alınız.
Din: Resmi Din İslamdır.
Nufus: 10.000.000 yaklaşık olarak
Voltaj Düzeyi: 220 Volt.
Bahşiş: Bahşiş miktarı size bağlıdır. Beğenilerinize göre % 5 -10 Bahşiş bırakabilirsiniz.

Bu kadar kitap bilgisinden sonra gelelim benim gezime; İş için gittiğim libyadan tunusa gitmeye karar verdim. Tunus halkı genel olarak türkleri seviyor özellikle müslüman olduğunuzu söylediğinizde size sarılanlar olabilir :) Osmanlının 400 yıl kaldığı ülkede türkçe tek bir kelime konuşulmuyor. Fransızların 75 yıl kaldığı ülkede fransızca bilmeyen yok gibi. Tunusu küçük bir türkiye olarak görebilirsiniz. İnsanı, Çarşıları, Trafiği, Şehirleri ile resmen küçük bir türkiye. Tunusda yaşamak çok zor değil eğer biraz ingilizce biliyorsanız seyahat ederken sıkıntı çekmezsiniz. Özellikle turistik bölgelerde ingilizce bilenlere rastlayabilirsiniz. Taksicilerin bir çoğu ile ingilizce olarak anlaşabilirsiniz. Tunusda taksiler taksimetre ile çalışıyor bu yüzden sizden fazla para alma gibi birşey söz konusu olmuyor. Eğer şehirler arası seyahat ederseniz bence en iyisi treni tercih etmek hem güvenli, ucuz ve daha fazla yer görebiliyorsunuz. Tunus da çok gelişmiş bir tren sistemi var. Tunus petrol geliri çok fazla olmayan bir ülke bu yüzden turizme çok önem veriyor ve turist çekmek için yatırımlar yapıyorlar. Tunusu her yıl yaklaşık 6 milyon turist ziyaret ediyor. Şimdi gün gün tatilimi anlatayım;

 

 

 

1. Gün - Libya-Tunus Yolculuğu

Libyadan tunusa gidebilmek için 3 yol var; Uçak ( Pahalı, Güvenilir) Taksi kiralamak ( Pahalı, Güvensiz) Minibüs ile gitmek ( Ucuz, GÜvenli) benim tercihim hem daha fazla yer görebilmek hemde ucuz olduğu için minibüs ile gitmek oldu. 35 Libya Dinarı ödeyerek libyadan tunusun tozeur şehrine doğru yola çıktım. Yorucu bir yolculuk oldu ilk planıma göre tozeur şehrine gidecektim. Fakat, Libya sınır kapısında minibüste bulunan birinin ülkeye giriş yapmamamasından dolayı 3 saatlik bir bekleme oldu. Dolayısı ile tozeur şehrine çok geç bir saatte varacaktım bende planımı değiştirerek sousse şehrine gitmeye karar verdim.

Yol arkadaşım dude :)

Dude ve ben

Dudenin ablası nur

Libyadan tunusa giden minibüsler bu şekilde 7 kişi ve 2 şöför var. Libya-Tunis yaklaşık 9 saat  sürüyor.

Libyayı arkada bırakarak tunus topraklarına ayak basıyorum.

 

2. Gün -  Sousse

Sousse şehri tunusun 3. büyük şehri. Büyük bir medina'sı var ( Medina :  etrafı surlarla çevrili alışveriş yapılan yer ) tunusa gidenlerin sousse şehri için yarım gün veya 1 gün ayırmaları yeterli. Çok büyük bir şehir değil. Medinalarda bir çok hediyelik eşya satılmakta birşey beğendiyseniz bir kaç dükkana aynı şeyin fiyatını sormadan almayın zaten satılan ürünlerin bir çoğu benzer ürünler. El yapımı bir çok hediyelik eşya'yı bu medinada bulabilirsiniz. Bence bir haritadan takip etmek yerine medinada kaybolmak en iyisi ayrıca eğer isterseniz teras kafelerden birinden sousse şehrini tepeden izleyebilirsiniz.

Sousse şehrinin medinası dünya mirası listesindedir.

Sousse, Al Medina

Tunusun meşhur tatlısı "Makruz". İçinde hurma var ve çok lezzetli kesinlikle test etmelisiniz.

 

Sousse şehrindeki kasap dükkanlarında bu manzara ile karşılaşabilirsiniz. Kestikleri ineklerin başlarını bu şekilde sergiliyorlar. :)

Medina kapılarından biri bunun gibi birçok kapısı var.

Sousse şehrinin denize kıyısı var dolayısı ile istediğiniz veya istemediğiniz her tür balığı bulabilirsiniz.

 

 

Medine çarşısındaki dükkanlar.

Bir teras kafede hem soluklanıp hemde şehri tepeden gözlemleyebilirsiniz.

 

Sousse sokakları.

 

Sousse'şehrinde deniz turları düzenleniyor. Arkamda gördüğünüz gemiler her saat başı deniz turu yapıyor. Ben zamanım dar olduğu için katılamadım.

Sousse şehrinde bana çok yardımcı olan arkadaşlarım Hamdi ve Mohammed.

Sousse şehrinde akşam yemekleri için Planet restorantı tercih ettik dolgun bir menüsü var fiyatlar gayet uygun bir kişilik yemek yaklaşık 10 TDN. Mekanın dekorasyonu'nu çok güzel yapmışlar.

Planet restorant

 

3. Gün - Hammamet, Nabeul

Gezimin 3. günü hammamet ve nabeul şehirlerine gitmeye karar verdim. Sousse şehrinden, minibüs ile nabeul şehrine gidebiliyorsunuz. Nabeul şehrine giden minibüs hammamet'ten geçiyor.  Hammamet'e minibüs ile gitmek için 7.5 TDN ödüyorsunuz. Yanlız hammemette indiğinizde şehir merkezine gitmek için taksiye binmek gerekiyor. Yaklaşık 4.5 TDN ödeyerek hammamet minibüs terminalinden hammamet şehir merkezine gidebilirsiniz. Hammamet kalesi osmanlı devleti tarafından yapılmış bir kale. Kale uzun yıllar hammamet şehrinin savunulmasında kullanılmış. Tunus devleti osmanlı devletinin mirasına sahip çıkıyor, kale hala sağlam ayrıca revizyonlar yapılıyor. Kalenin çevresindeki surların içinde bir çok alışveriş dükkanı bulunmakta. Kalenin içini görmek isterseniz 5 TDN ödemeniz gerekiyor ayrıca fotoğraf makinesi için 1 TDN daha ödemek gerekiyor. Ben kalenin içine girmenizi pek tavsiye etmem verdiğiniz paraya değmiyor çünkü kalenin içinde hiç birşey yok. Kalenin alt tarafında güzel kafeler var burada soluklalıp birşeyler içebilirsiniz. Hammamet'te kale haricinde gidebileceğiniz fazla biryer yok bu yüzden aynı gün içinde hem hammamet hemde nabeul şehrine gidebilirsiniz. Hammamet gezimi bitirdikten sonra nabeul şehrine gitmek üzere taksiye bindim. Bindiğim taksici ingilizce bilmediği için uzun bir zaman minibüs terminaline gitmek istediğimi anlattım, anladığını söylemesine rağmen beni şehrin dışında ufacık bir otobüs durağına bıraktı. Sokaktan geçenlerden birine sormayı denedim fakat kimse ingilizce bilmiyordu daha sonra durağa gelen bir çocuk nabeul şehrine gidiyormuş. Vücud dilimi kullanarak, benimde nabeul'e gitmek istediğimi anlattım. 15 dakikalık bir bekleyişten sonra bir belediye otobüsü ile 0.5 TDN ödeyerek nabeul şehrine gitmeyi başardım. Nabeul şehrinde medinayı ve şehir merkezinde bulunan müzeyi gezebilirsiniz. Tunusa gidenlerin mutlaka hammamet ve nabeul şehirlerini görmesi gerekiyor.

Hammamet kalesi

Medinaya giriş kapısı

 

Hammamet kalesinin girişi

Hammamet kalesinin içi

Hammamet kalesinin içi

Hammamet kalesinin içi

Hammamet şehir merkezi


Kalenin etrafındaki Alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar

Kalenin denize bakan tarafında bulunan kafelerden birinde soluklanıp birşeyler içebiirsiniz. Oldukça otantik bir mekan.

Nabeul şehri seramiği ile ünlü bir şehir. Türkiyede kütahya, tunusda nabeul.

Medinanın giriş kapısı

Nabeul Medinası

Nabeul Medinası

Baharatlar.

 

Nabeul şehrinde ayrıca bir türk okulu bulunuyor.

Tunusun en meşhur yemeği "kuskus" kesinlikle denemelisiniz.

Tunusda her yemekten sonra mutlaka nane çayı içmelisiniz. Midenizi kesinlikle rahatlatıyor ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor.

 

4. Gün - Tunis şehir merkezi, Sidi Bou Said

Gezimin 4. Günü sousse şehrinden tunis yani başkente gitmeye karar verdim. Otobüsde olmasına rağmen trenle gitmeyi tercih ettim çünkü tren yolduluğu hem rahat hemde daha fazla yer görebiliyorsunuz. Ayrıca tren garı şehrin tam merkezinde. Tunis şehrinde trenden indiğinizde kafanız çok karışabilir nitekim benim öyle oldu. Otel rezervasyonum yoktu bu yüzden öncelikle otel bulmaya çalıştım bir taksiye binip beni 3 yıldızlı bir otele götürmesini söyledim. Bulduğum otel hem pahallı hemde konforsuzdu. Bence seyahatlerinizde önceden otelinizi bulun veya rezervasyon yaptırın kesinlikle. Neyse Otele yerleştikten sonra şehirde kaybolmak için yola çıktım. Tunis şehri çok kolay ve anlaşılır inşa edilmiş. Habib burgiba bulvarı şehrin merkezi kabul ediliyor ayrıca bulvar üzerinde bir saat kulesi var. Bulvarın bir ucunda marine tramvay istasyonu diğer ucunda ise tunis al medinası var. Barselona tramvay istasyonu da yine bbu bulvarın yakınında. Ayrıca şehirler arası tren istasyonu barselona tramvay istasyonunun tam karşısında. Tunis şehrinde 2 tane şehir içi tramvay istasyonu var. Marine tramvay istasyonundan Kartaca, Sidi bou said gibi şehrin kuzeyinde bulunan bölgelere gidebilirsiniz. Barselona tramvay istasyonundan ise şehrin güney bölümünde bulunan semtlere yolculuk yapabilirsiniz. Yine bardo müzesine gidebilmek için barselona tramvay istasyonunuı kullanmak gerekiyor. Genellikle şehir içi tramvayları ucuz gideceğiniz yere göre ücret ödüyorsunuz. Genelde 1 dinarın altında fakat 2 sınıf yolculuk yapabiliyorsunuz 1. sınıf 1.2 dinar 2. sınıf ise daha ucuz. Tunus ülkesinde tunis başkenti görülmesi gereken yerlerin en başında geliyor.

Sousse-tunis tren yolculuğu.

 

Tunis şehrine yaklaştıkça çöl ikliminin yerini akdeniz iklimi alıyor. Zeytin ağaçları ve meraları görüyorsunuz.

Başka bir şehirden tren ile tunis şehrine geldiğinizde sizi ilk olarak tren istasyonu.

Şehir içi tramvayları oldukça konforlu ve modern.

Habib burgiba caddesi ve saat kulesinden bir görünüm. Habib burgiba caddesi tunis şehrinin en ünlü caddesidir. Caddenin bir ucunda Bab-ül Bahr diğer ucunda Marina tren istasyonu var.

 

Habib burgiba bulvarı üzerinde birde klise var.

Arkamda duran kapının adı "bab-ül Bahr" tunis şehrinin medinasına giriş kapısı.

Tunis al medinası.

Ez-zetuni camiisi 8. Yüzyılda yapılmış bir cami medinenin ortasında yer alıyor ve çarşıların ortasında tunusun en eski yapılarından biri sayılıyor.

Ez zetuni camisinin tam karşısındaki kapıdan içeri girdiğinizde solda kalan lokanta da öğle yemeğinizi yiyebilirsiniz. Geleneksel bir tunus lokantası yemekler ucuz ve oldukça lezzetli.

 

Sidi bou said tramvay istasyonu. Sidi bou said şehrine gelmek için marine tramvay istasyonundan tramvaya binip sidi bou said istasyonunda iniyorsunuz. Yaklaşık olarak 300 kuruş ödüyorsunuz.

Sidi bou said sokakları.

Sidi bou said şehrinin al medinası yok fakat küçük dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz.

Tunusda en meşhur şeylerden birisi de evlerin kapıları. Kapınız nekadar süslemeli ve büyük olursa maddi durumunuzun yerinde olduğu ve sizin hangi milletten olduğunuzu anlayabiliyorlarmış. Bence bu kapının sahibi baya zenginmiş :)

Kapıyı tıklıyorum ses seda yok :)

Sidi bou said şehrinin limanı.

Sidi bou said şehrindeki en meşhur kafelerden biri 'cafe delices' burada oturup birşeyler içebilirsiniz.

Cafe delices

Cafe delices

5. Gün - Bardo Müzesi, Kartaca Harabeleri, Der Al Hout Müzesi

Gezimin 5. Günü bardo müzesi, kartaca harabeleri ve Der al hout balık müzesini ziyaret ettim. Bardo müzesine gitmek için barselona tramvay istasyonundan 5 numaralı trene binmeniz gerekiyor. Bardo müzesi istasyonunda inip tabeleları izleyerek bardo müzesine gidebilirsiniz. Bardo müzesi dünyanın en büyük mozail müzesidir bu özelliğiyle bile mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Eğer tunusun geçmişi hakkında bilgi edinmek istiyorsanız kesinlikle bardo müzesini görmelisiniz. Müzede bulunan bir çok eser kartaca harabelerinden ve ülkenin başka şehirlerden getirilmiş. Benim gittiğimde müzede çok büyük bir tadilat vardı bu yüzden belli kısımlarını gezebildim. Tamamını gezmek için 1 gün ayırmak gerekiyormuş. Bardo müzesini gezdikten sonra tramvay ile tunis şehrine giderek öğle yemeğimi yedim daha sonra kartaca harabelerini görmek için kartaca hanibal'a doğru yola çıktım. Kartaca harabelerini görmek için marine tramvay istasyonundan tramvay ile kartaca hanibal istasyonunda inmelisiniz. Kısa bir yürüme mesafesi ile kartaca harabelerine ulaşabilirsiniz. Giriş ücreti yaklaşık 8 TDN ve fotoğraf makinesi için 1 TDN daha ödüyorsunuz. Kartaca harabelerinden sonra çok ilginç olan der al hout balık müzesine gittim ve çok ilginç balıklar ve kuşlar gördüm. Balık müzesine gitmek için kartaca harabelerinden bir taksiye binebilirsiniz. Taksi ile 10 dakikalık bir yolculuktan sonra balık müzesine ulaşabilirsiniz. Eğer zamanınız varsa kesinlikle balık müzesine gidin giriş ücreti 3 TDN. Balık müzesinden sonra uzakta gördüğüm kiliseye gitmeye karar verdim. Bir katolik kilisesi olan bu kilisede pazar günleri ain yapılıyormuş bunun dışında içinde birşey yok ayrıca girişi ücretli benim tavsiyem boşuna gitmeyin veya gidip içine girmeyin. Öğrendiğime göre akıllı bir girişimci kilise binasını tunus devletinden kiralamış yani ödediğiniz giriş ücreti direk olarak bu girişimcinin cebine gidiyor.  Bu kilisenin içine girmenizi tavsiye etmiyorum.


Bardo müzesi

Bardo müzesi

Bardo müzesi

Bardo müzesi

Bardo müzesi

Eğer tunisde barselona tramvay istasyonunun yakınlarındaysanız ve karnınız açsa işte size gidebileceğiniz bir mekan. Prince restoranda öncelikle yemekler çok lezzetli ve fiyatlar ucuz. 1 kişinin yemeği ortalama 7-10 dinar. Servisler self olarak yapılıyor.

Prince restorandan bir görünüm.

Prince restoran'da istediğiniz makarna çeşidini seçerek ve istediğiniz sos malzemeleri ile kendi makarnanızı kendiniz yaratabiliyorsunuz.

İşte benim öğle yemeğim.

Marine tramvay istasyonu'nun istasyon güzergahları.

Kartaca hanibal tramvay istasyonu. Eğer kartaca harabelerine gitmek isterseniz bu istasyonda inmeniz gerekiyor.

Kartaca harabeleri.

Kartaca harabeleri.

Kartaca harabeleri.

Kartaca harabeleri.

Dar el hour balık müzesi.

Dar el hour balık müzesi.

Dar el hour balık müzesi.

Dar el hour balık müzesi.

Dar el hour balık müzesi.

Dar el hour balık müzesi.

Dar el hour balık müzesi.

Kartaca da bulunan katolik klisesi.

Kartaca da bulunan katolik klisesi.

 

6. Gün - Tunis Hayvanat Bahçesi

Gezimin 6. gününde tunis şehrinde gezebileceğim fazla biryer kalmayınca tunis hayvanat bahçesine gitmeye karar verdim. İyiki de gitmişim çok eğlendim ve güzel zaman geçirdim. Türkiyedeki hayvanat bahçelerinin aksine tunis hayvanat bahçesinde hayvanları besleyebiliyorsunuz. Eğer zamanınız varsa kesinlikle tunis hayvanat bahçesine görmelisiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En sevdiğim hayvanlar ördekler :)

Çılgın rockçu horozlar :)

 

 

 

 

Gözleri çok güzel değil mi ?

 

Tunus gezim sırasında, tunus kültürünü tanıma fırsatı buldum. Bu seyahatte bana yardımcı olan arkadaşlarım Hamdi, Mohammed ve Donia'ya teşekkürlerimi sunarım. Aklınıza takılan her soruyu İletişim bölümünden sorabilirsiniz elimden geldince yardımcı olmaya çalışırım. Başka gezilerde buluşmak üzere şimdilik hoşçakalın.

 

Saygılarımla

Müslüm Berdibek

 

Bu sayfada bulunan resimler ve yazılar izinli olarak ve kaynak belirterek diğer sitelerde paylaşılabilir. İzinsiz lütfen başka sitelerde kullanmayınız.


English French German Italian Portuguese Russian Spanish